Οδηγός Ανακαίνισης 2020

Ανακαίνιση κατοικίας Κάνουμε το όνειρό σας πραγματικότητα

Γιατί να ανακαινίσω το ακίνητό μου

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση του χώρου τους. Η τάση αυτή που παρατηρείται στην αγορά των ακινήτων οφείλεται και συνδέεται άρρηκτα με δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτος παράγοντας είναι η χρονολογία κατασκευής. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ακινήτων έχει κατασκευαστεί κατά το διάστημα 1960-1980, κάτι που σημαίνει ότι τα ακίνητα αυτά είναι σήμερα 40-60 ετών. Φυσικά, ένα κτίριο ηλικίας 50 ετών μπορεί να παραμένει απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον ιδιοκτήτη του, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι όσο παραμένει στην ίδια “εσωτερική” κατάσταση εδώ και τόσα χρόνια τότε χάνει πολύ μεγάλο μέρος την δυνητικής αξίας που θα μπορούσε να έχει σήμερα.
Δεύτερος παράγοντας είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, μια κατάσταση που επηρέασε τόσο την συνολική αγορά των ακινήτων αλλά και την αγοραστική δύναμη των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κρίνουν ότι η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του χώρου τους είναι σήμερα πολύ πιο συμφέρουσα και σίγουρα πιο οικονομική λύση από την αγορά μιας νέας κατοικίας.


Από τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στην εποχή μας, η ανακαίνιση της κατοικίας μας είναι μια πολύ έξυπνη και συμφέρουσα ιδέα. Και αφού η εποχή μας είναι η εποχή της ανακαίνισης, πάμε να δούμε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να ανακαινίσετε σήμερα την κατοικίας σας.

Είτε λοιπόν μιλάμε για το ακίνητο στο οποίο μένετε ήδη, είτε μιλάμε για ένα ακίνητο με επενδυτική προοπτική, η ανακαίνιση του θα μας προσφέρει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

Ανακαινίζοντας τον χώρο μας, προσδίδουμε σε αυτόν πολύ μεγαλύτερη εμπορική αξία από αυτήν που έχει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανακαινισμένος χώρος μπορεί να ενοικιαστεί ή και να πουληθεί σε τιμή από 50% έως και 100% υψηλότερη από τη σημερινή.
Παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του ακινήτου μας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης ανακαλύπτουμε και αποκαθιστούμε προβλήματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν ή επιδιορθώνουμε παλαιά προβλήματα που αναβάλλαμε για καιρό (όπως για παράδειγμα μια διαρροή στο μπάνιο που θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα στους τοίχους μελλοντικά). Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζουμε και ταυτόχρονα συντηρούμε το ακίνητό μας εξοικονομώντας χρήματα που αργότερα θα πληρώναμε και με το παραπάνω!
Κατασκευάζουμε έναν χώρο ακριβώς όπως τον ονειρευόμαστε και τον θέλουμε εμείς, διαλέγοντας ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε στην περίπτωση που αγοράζαμε ένα έτοιμο διαμέρισμα!
Αναβαθμίζουμε γενικά την ποιότητα της καθημερινότητας μας, πραγματοποιώντας έστω και κάποιες μικρές αλλαγές στους χώρους που ζούμε!

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σταθούμε λίγο περισσότερο στην περίπτωση της ολικής ανακαίνισης μιας κατοικίας, καθώς το σχετικά υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αναστάτωση προβληματίζουν πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής σε συνδυασμό με τα τελευταίας γενιάς δομικά υλικά μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αναβάθμιση του χώρου μας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Πολλές φορές ωστόσο, οι μεμονωμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους δεν αρκούν για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με συνέπεια να απαιτείται η ολική ανακαίνιση του χώρου μας.

Περιπτώσεις που αξίζει να σκεφτεί κανείς σοβαρά τη λύση της ολικής ανακαίνισης είναι όταν:

Το ακίνητό μας είναι άνω των 40-45 ετών. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο αφενός η διαρρύθμισή του να είναι μιας άλλης εποχής και αφετέρου τα υλικά επένδυσης και οι εγκαταστάσεις του (όσο ποιοτικά και αν είναι) αρχίζουν να φέρουν πλέον ορατά τα σημάδια φθοράς του χρόνου ενώ ταυτόχρονα η αξία του ακινήτου μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει να σκεφτούμε σοβαρά την ολική ανακαίνιση του χώρου μας, καθώς με αυτήν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το ακίνητό μας, να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής του αλλά και να ανεβάσουμε κατακόρυφα και την εμπορική του αξία, παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες τους.
Θέλουμε να αλλάξουμε εντελώς τη διαρρύθμιση και το στυλ του σπιτιού μας και ας το πούμε με ένα καθημερινό παράδειγμα: “Δεν με εξυπηρετεί πλέον το μικρό WC του διαδρόμου, η κουζίνα μας δεν χρειάζεται πια να είναι τόσο μεγάλη, ενώ θα ήταν πολύ ωραίο να μετατρέψουμε το άχρηστο πλέον 3ο υπνοδωμάτιο σε μια ενιαία με το σαλόνι τραπεζαρία. Ταυτόχρονα έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα ίδια μπεζ μάρμαρα σε όλο το σπίτι εδώ και 20 χρόνια ενώ απορούμε γιατί εμείς ακόμα δεν έχουμε βάλει έναν λέβητα φυσικού αερίου παρότι έχουν όλοι στην οικοδομή..” Σας θυμίζει κάτι? Η περίπτωση αυτή συναντάται κυρίως σε ακίνητα τα οποία αποτελούν την μόνιμη ή προσωρινή κατοικία των ιδιοκτητών τους και έχουν ηλικία 30-35 ετών και άνω. Το σπίτι μας είναι αναμενόμενο να έχει την φυσιολογική φθορά του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα οι καθημερινές μας λειτουργίες, οι ανάγκες μας για κάθε χώρο και οι δραστηριότητες εντός σπιτιού είναι διαφορετικές σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Κατά συνέπεια, ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε μια ολική ανακαίνιση της κατοικίας μας ώστε να καλύπτει πλήρως τόσο τις λειτουργικές μας ανάγκες αλλά και την σύγχρονη αισθητική μας αντίληψη.
Σκεφτόμαστε να κάνουμε πολλές μεμονωμένες εργασίες σε διάφορους χώρους του ακινήτου μας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να έχουμε στο μυαλό μας τόσα πολλά πράγματα που θα θέλαμε να διορθώσουμε στο σπίτι μας που δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε, ή πολλές φορές ξεκινάμε να πραγματοποιούμε σταδιακά τις εργασίες με αποτέλεσμα στην πορεία να χάνουμε τον λογαριασμό. Εμείς λέμε ότι, εφόσον μας το επιτρέπει το μπάτζετ μας, είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο οικονομικά να δείτε όλες αυτές τις εργασίες σας ένα ενιαίο έργο. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εκπλήξει και είναι πολύ πιθανό να εξοικονομηθούν τόσο χρήματα που να καταλήξετε να κάνετε μια ολική ανακαίνιση του χώρου σας!
Θέλουμε ο χώρος μας να αλλάξει χρήση. Αν και η συγκεκριμένη περίπτωση συναντάται περισσότερο σε επαγγελματικούς χώρους, σίγουρα βρίσκει εφαρμογή και σε μικρούς η μεγαλύτερους χώρους κατοικίας, όπως για παράδειγμα η μετατροπή του υπογείου μιας κατοικίας σε χώρο γυμναστικής ή αναψυχής. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αντικατασταθούν ακόμα και όλα τα στοιχεία και οι εγκαταστάσεις του χώρου για να εξυπηρετηθεί η νέα χρήση.

Για τις εργασίες ολικής ανακαίνισης μιας κατοικίας, απαιτείται αφενός η συντονισμένη εργασία και ο προγραμματισμός περισσότερων τεχνιτών και ειδικοτήτων, και αφετέρου η οργάνωση και άλλων παραμέτρων όπως η έκδοση των απαιτούμενων αδειών, η έγκαιρη παραγγελία των υλικών και η ορθή διαχείριση του όλου έργου. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν άφθονο διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθείτε με την ανακαίνιση του χώρου σας, θεωρούμε απαραίτητη τη συμβολή ενός μηχανικού που θα ελέγχει την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να αναθέσετε την εκτέλεση όλου του έργου σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που θα αναλάβει να διαχειριστεί για εσάς την έκδοση των απαραίτητων αδειών, το κομμάτι της εκτέλεσης των εργασιών και των παραγγελιών των υλικών, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας και του σωστού συντονισμού των συνεργείων.