Γιατί να ανακαινίσω το ακίνητό μου

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση του χώρου τους. Η τάση αυτή που παρατηρείται στην αγορά των ακινήτων οφείλεται και συνδέεται άρρηκτα με δύο βασικούς παράγοντες:

 • Πρώτος παράγοντας είναι η χρονολογία κατασκευής. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ακινήτων έχει κατασκευαστεί κατά το διάστημα 1960-1980, κάτι που σημαίνει ότι τα ακίνητα αυτά είναι σήμερα 40-60 ετών. Φυσικά, ένα κτίριο ηλικίας 50 ετών μπορεί να παραμένει απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον ιδιοκτήτη του, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι όσο παραμένει στην ίδια “εσωτερική” κατάσταση εδώ και τόσα χρόνια τότε χάνει πολύ μεγάλο μέρος την δυνητικής αξίας που θα μπορούσε να έχει σήμερα.
 • Δεύτερος παράγοντας είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, μια κατάσταση που επηρέασε τόσο την συνολική αγορά των ακινήτων αλλά και την αγοραστική δύναμη των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κρίνουν ότι η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του χώρου τους είναι σήμερα πολύ πιο συμφέρουσα και σίγουρα πιο οικονομική λύση από την αγορά μιας νέας κατοικίας.

Από τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στην εποχή μας,  η ανακαίνιση της κατοικίας μας είναι μια πολύ έξυπνη και συμφέρουσα ιδέα. Και αφού η εποχή μας είναι η εποχή της ανακαίνισης, πάμε να δούμε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να ανακαινίσετε σήμερα την κατοικίας σας.

Είτε λοιπόν μιλάμε για το ακίνητο στο οποίο μένετε ήδη, είτε μιλάμε για ένα ακίνητο με επενδυτική προοπτική, η ανακαίνιση του θα μας προσφέρει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Ανακαινίζοντας τον χώρο μας, προσδίδουμε σε αυτόν πολύ μεγαλύτερη εμπορική αξία από αυτήν που έχει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανακαινισμένος χώρος μπορεί να ενοικιαστεί ή και να πουληθεί σε τιμή από 50% έως και 100% υψηλότερη από τη σημερινή.
 • Παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του ακινήτου μας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης ανακαλύπτουμε και αποκαθιστούμε προβλήματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν ή επιδιορθώνουμε παλαιά προβλήματα που αναβάλλαμε για καιρό (όπως για παράδειγμα μια διαρροή στο μπάνιο που θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα στους τοίχους μελλοντικά). Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζουμε και ταυτόχρονα συντηρούμε το ακίνητό μας εξοικονομώντας χρήματα που αργότερα θα πληρώναμε και με το παραπάνω!
 • Κατασκευάζουμε έναν χώρο ακριβώς όπως τον ονειρευόμαστε και τον θέλουμε εμείς, διαλέγοντας ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε στην περίπτωση που αγοράζαμε ένα έτοιμο διαμέρισμα!
 • Αναβαθμίζουμε γενικά την ποιότητα της καθημερινότητας μας, πραγματοποιώντας έστω και κάποιες μικρές αλλαγές στους χώρους που ζούμε!

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σταθούμε λίγο περισσότερο στην περίπτωση της ολικής ανακαίνισης μιας κατοικίας, καθώς το σχετικά υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αναστάτωση προβληματίζουν πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής σε συνδυασμό με τα τελευταίας γενιάς δομικά υλικά μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αναβάθμιση του χώρου μας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Πολλές φορές ωστόσο, οι μεμονωμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους δεν αρκούν για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με συνέπεια να απαιτείται η ολική ανακαίνιση του χώρου μας.

Περιπτώσεις που αξίζει να σκεφτεί κανείς σοβαρά τη λύση της ολικής ανακαίνισης είναι όταν:

   • Το ακίνητό μας είναι άνω των 40-45 ετών. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο αφενός η διαρρύθμισή του να είναι μιας άλλης εποχής και αφετέρου τα υλικά επένδυσης και οι εγκαταστάσεις του (όσο ποιοτικά και αν είναι) αρχίζουν να φέρουν πλέον ορατά τα σημάδια φθοράς του χρόνου ενώ ταυτόχρονα η αξία του ακινήτου μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει να σκεφτούμε σοβαρά την ολική ανακαίνιση του χώρου μας, καθώς με αυτήν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το ακίνητό μας, να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής του αλλά και να ανεβάσουμε κατακόρυφα και την εμπορική του αξία, παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες τους.
   • Θέλουμε να αλλάξουμε εντελώς τη διαρρύθμιση και το στυλ του σπιτιού μας και ας το πούμε με ένα καθημερινό παράδειγμα:  “Δεν με εξυπηρετεί πλέον το μικρό WC του διαδρόμου, η κουζίνα μας δεν χρειάζεται πια να είναι τόσο μεγάλη, ενώ θα ήταν πολύ ωραίο να μετατρέψουμε το άχρηστο πλέον 3ο υπνοδωμάτιο σε μια ενιαία με το σαλόνι τραπεζαρία. Ταυτόχρονα έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα ίδια μπεζ μάρμαρα σε όλο το σπίτι εδώ και 20 χρόνια ενώ απορούμε γιατί εμείς ακόμα δεν έχουμε βάλει έναν λέβητα φυσικού αερίου παρότι έχουν όλοι στην οικοδομή..” Σας θυμίζει κάτι? Η περίπτωση αυτή συναντάται κυρίως σε ακίνητα τα οποία αποτελούν την μόνιμη ή προσωρινή κατοικία των ιδιοκτητών τους και έχουν ηλικία 30-35 ετών και άνω. Το σπίτι μας είναι αναμενόμενο να έχει την φυσιολογική φθορά του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα οι καθημερινές μας λειτουργίες, οι ανάγκες μας για κάθε χώρο και οι δραστηριότητες εντός σπιτιού είναι διαφορετικές σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Κατά συνέπεια, ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε μια ολική ανακαίνιση της κατοικίας μας ώστε να καλύπτει πλήρως τόσο τις λειτουργικές μας ανάγκες αλλά και την σύγχρονη αισθητική μας αντίληψη.
   • Σκεφτόμαστε να κάνουμε πολλές μεμονωμένες εργασίες σε διάφορους χώρους του ακινήτου μας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να έχουμε στο μυαλό μας τόσα πολλά πράγματα που θα θέλαμε να διορθώσουμε στο σπίτι μας που δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε, ή πολλές φορές ξεκινάμε να πραγματοποιούμε σταδιακά τις εργασίες με αποτέλεσμα στην πορεία να χάνουμε τον λογαριασμό. Εμείς λέμε ότι, εφόσον μας το επιτρέπει το μπάτζετ μας, είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο οικονομικά να δείτε όλες αυτές τις εργασίες σας ένα ενιαίο έργο. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εκπλήξει και είναι πολύ πιθανό να εξοικονομηθούν τόσο χρήματα που να καταλήξετε να κάνετε μια ολική ανακαίνιση του χώρου σας!
   • Θέλουμε ο χώρος μας να αλλάξει χρήση. Αν και η συγκεκριμένη περίπτωση συναντάται περισσότερο σε επαγγελματικούς χώρους, σίγουρα βρίσκει εφαρμογή και σε μικρούς η μεγαλύτερους χώρους κατοικίας, όπως για παράδειγμα η μετατροπή του υπογείου μιας κατοικίας σε χώρο γυμναστικής ή αναψυχής. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αντικατασταθούν ακόμα και όλα τα στοιχεία και οι εγκαταστάσεις του χώρου για να εξυπηρετηθεί η νέα χρήση.

Για τις εργασίες ολικής ανακαίνισης μιας κατοικίας, απαιτείται αφενός η συντονισμένη εργασία και ο προγραμματισμός περισσότερων τεχνιτών και ειδικοτήτων, και αφετέρου η οργάνωση και άλλων παραμέτρων όπως η έκδοση των απαιτούμενων αδειών, η έγκαιρη παραγγελία των υλικών και η ορθή διαχείριση του όλου έργου. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν άφθονο διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθείτε με την ανακαίνιση του χώρου σας, θεωρούμε απαραίτητη τη συμβολή ενός μηχανικού που θα ελέγχει την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να αναθέσετε την εκτέλεση όλου του έργου σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που θα αναλάβει να διαχειριστεί για εσάς την έκδοση των απαραίτητων αδειών,  το κομμάτι της εκτέλεσης των εργασιών και των παραγγελιών των υλικών, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας και του σωστού συντονισμού των συνεργείων.

Ποιες εργασίες περιλαμβάνει συνήθως μια ανακαίνιση κατοικίας

Όταν αναφερόμαστε σε μια ανακαίνιση κατοικίας θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε 3 βασικές κατηγορίες, κυρίως ανάλογα με το είδος, τον όγκο αλλά και τον προϋπολογισμό των εργασιών που σκεφτόμαστε να κάνουμε. Αυτές είναι:

Α. ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Είτε γιατί μας προέκυψε μια επείγουσα ανάγκη ή βλάβη, είτε γιατί δεν έχουμε το χρόνο ή τα χρήματα για μεγαλύτερες επεμβάσεις, είτε γιατί μας αρέσει τόσο πολύ το σπίτι μας εκτός από κάποιο σημείο του, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο θέλουμε να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες επεμβάσεις στο ακίνητό μας.

Όταν μιλάμε για μεμονωμένες εργασίες, συνήθως εννοούμε εργασίες για τις οποίες θα εργαστεί ένα συνεργείο μιας συγκεκριμένης ειδικότητας και για τις οποίες δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος συντονισμός πολλών ειδικοτήτων. Τέτοιες μπορεί να είναι:

    • Να αντικαταστήσουμε τα εξωτερικά κουφώματα με νέα ενεργειακά κουφώματα
    • Να βάλουμε μια νέα θωρακισμένη πόρτα με αντιδιαρρηκτική κλειδαριά ασφαλείας
    • Να γυαλίσουμε το όμορφο ξύλινο πάτωμα του σαλονιού ή το παλιό μωσαϊκό του μπαλκονιού
    • Να εγκαταστήσουμε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους του σπιτιού μας
    • Να αντικαταστήσουμε τον παλιό μας λέβητα με νέο λέβητα φυσικού αερίου
    • Να αντικαταστήσουμε τα πλακάκια της κουζίνας
    • Να αλλάξουμε τους παλιούς μας διακόπτες και να βάλουμε αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ στον πίνακά μας
    • Να βάψουμε το υπνοδωμάτιο μας και το παιδικό δωμάτιο

Β. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

Για να ανανεώσουμε ή να αναβαθμίσουμε το ακίνητο μας δεν είναι απαραίτητο να κατεδαφίσουμε όλο το σπίτι μας και να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Πολλές φορές, οι στοχευμένες επεμβάσεις σε έναν ή και περισσότερους χώρους του σπιτιού μας μπορούν να μας δώσουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η επιλογή της μερικής ανακαίνισης του χώρου μας.

Όταν μιλάμε για μερική ανακαίνιση μιας κατοικίας, συνήθως εννοούμε την μερική ή ολική ανακατασκευή μόνο ορισμένων χώρων του σπιτιού μας, σε συνδυασμό πιθανότατα και με ορισμένες μεμονωμένες εργασίες σε κάποιους άλλους χώρους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

    • Ολική ανακαίνιση του μπάνιου μας η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με την αντικατάσταση των υδραυλικών και αποχετευτικών σωληνώσεων
    • Ολική ανακαίνιση κουζίνας η οποία μπορεί να οργανωθεί σε συνδυασμό με την αντικατάσταση και των πλακιδίων στο δάπεδο της κουζίνας.
    • Συνένωση του καθιστικού με την κουζίνα και μετατροπή τους σε έναν ενιαίο χώρο σαλοκουζίνας με ή χωρίς αντικατάσταση των δαπέδων των χώρων.
    • Κατασκευή λουτρού εντός ενός μεγάλου υπνοδωματίου για την αποκλειστική χρήση του από το master bedroom.
    • Αντικατάσταση όλων των δαπέδων ενός διαμερίσματος μαζί με τον χρωματισμό όλου του διαμερίσματος.

Για τις εργασίες μερικής ανακαίνισης ενός ή περισσότερων χώρων, απαιτείται η εργασία και ο συντονισμός περισσότερων τεχνιτών και ειδικοτήτων. Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνουμε να αναθέσετε την επίβλεψη και οργάνωση των εργασιών σε κάποιον μηχανικό ή ακόμα καλύτερα να αναθέσετε την εκτέλεση όλου του έργου σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που θα σας καλύψει τόσο στο κομμάτι των εργασιών και των υλικών, αλλά και στη διασφάλιση της ποιότητας και του σωστού συντονισμού των συνεργείων.

Γ. ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής σε συνδυασμό με τα τελευταίας γενιάς δομικά υλικά μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αναβάθμιση του χώρου μας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Πολλές φορές ωστόσο, οι μεμονωμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους δεν αρκούν για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με συνέπεια να απαιτείται η ολική ανακαίνιση του χώρου μας. Κατά τη διάρκεια μιας ολικής ανακαίνισης κατοικίας πραγματοποιούνται συνήθως αρκετές από τις παρακάτω εργασίες:

    • Καθαίρεση (γκρέμισμα) εσωτερικών τοίχων σε συνδυασμό με κτίσιμο νέων, με σκοπό τη δημιουργία νέων χώρων και την αλλαγή της παλιάς διαρρύθμισης.
    • Καθαίρεση (γκρέμισμα) παταριών.
    • Γενική αποξήλωση των επενδύσεων των δαπέδων και τοποθέτηση νέων.
    • Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων σε συνδυασμό με την αλλαγή των διαστάσεων ή τη δημιουργία νέων εξωτερικών ανοιγμάτων.
    • Αντικατάσταση εσωτερικών θυρών.
    • Αντικατάσταση θωρακισμένης πόρτας εισόδου.
    • Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιιών.
    • Πλήρης αντικατάσταση των υδραυλικών και αποχετευτικών εγκαταστάσεων.
    • Πλήρης αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του ηλεκτρολογικού πίνακα.
    • Εγκατάσταση νέων σωληνώσεων θέρμανσης σε συνδυασμό με την εγκατάσταση νέου ατομικού λέβητα φυσικού αερίου.
    • Ολική ανακαίνιση κουζίνας.
    • Ολική ανακαίνιση μπάνιου.
    • Κατασκευή διακοσμητικών στοιχείων από γυψοσανίδα, όπως ψευδοροφές, διαμορφώσεις κρυφού φωτισμού κλπ
    • Εγκατάσταση συστήματος συναγερμού ή Smart Home.
    • Σκαπουλάρισμα και χρωματισμός του διαμερίσματος.

Για τις εργασίες ολικής ανακαίνισης μιας κατοικίας, απαιτείται αφενός η συντονισμένη εργασία και ο προγραμματισμός περισσότερων τεχνιτών και ειδικοτήτων, και αφετέρου η οργάνωση και άλλων παραμέτρων όπως η έκδοση των απαιτούμενων αδειών, η έγκαιρη παραγγελία των υλικών και η ορθή διαχείριση του όλου έργου. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν άφθονο διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθείτε με την ανακαίνιση του χώρου σας, θεωρούμε απαραίτητη τη συμβολή ενός μηχανικού που θα ελέγχει την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να αναθέσετε την εκτέλεση όλου του έργου σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που θα αναλάβει να διαχειριστεί για εσάς την έκδοση των απαραίτητων αδειών,  το κομμάτι της εκτέλεσης των εργασιών και των παραγγελιών των υλικών, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας και του σωστού συντονισμού των συνεργείων.

Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση κατοικίας

Παρά το γεγονός ότι μια ολική ανακαίνιση της κατοικίας μας είναι πολύ πιο οικονομική από την αγορά ενός νέου σπιτιού, παραμένει μια διαδικασία που θα απορροφήσει ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού μας. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να καθορίζεται το διαθέσιμο μπάτζετ (έστω και στο περίπου) πριν αποφασίσουμε να προγραμματίσουμε τις εργασίες, ενώ όπως θα δούμε και παρακάτω το κόστος για την ανακαίνιση της κατοικίας μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι πριν κάποιος αποφασίσει να σκεφτεί την ανακαίνιση της κατοικίας του θα ήθελε να έχει (έστω και προσεγγιστικά) μια εκτίμηση του συνολικού κόστους του έργου.

Μιλώντας λοιπόν για μια ολική ανακαίνιση κατοικίας που θα περιλαμβάνει τις βασικές και πιο συνηθισμένες εργασίες και θεωρώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν υλικά μιας βασικής και αξιοπρεπούς ποιότητας μπορούμε να πούμε ότι το κόστος κυμαίνεται από 190 – 280€/τ.μ. με μια μέση τιμή περίπου στα 250€/τ.μ. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τόσο η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κατεβαίνει προς το χαμηλότερο όριο.

Φυσικά τα παραπάνω ποσά μπορούν να αυξηθούν ή και να μειωθούν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των εργασιών αλλά και την ποιότητα των υλικών που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Στη SYNARMOGI έχουμε διαμορφώσει για εσάς μια επιλεγμένη γκάμα προσφορών οι οποίες περιλαμβάνουν τα κυριότερα ήδη εργασιών που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης, ώστε να επιλέξετε εσείς ποια ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες!

Από τι εξαρτάται το κόστος μιας ανακαίνισης

” Και να σας ρωτήσω, πόσο θα κοστίσει η ανακαίνιση της κατοικίας μου? “. Είναι, με διαφορά, η συνηθέστερη ερώτηση που μας κάνουν. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες με τους λόγους για τους οποίους μια μονολεκτική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα ήταν 9 στις 10 φορές λάθος.

Αρκεί να σκεφτούμε όχι μόνο πόσες διαφορετικές απαντήσεις θα παίρνατε, αλλά και πόσο μεγάλη απόκλιση θα είχαν αυτές μεταξύ τους, αν απλά ρωτούσατε έναν έμπορο πόσο κοστίζει μια τηλεόραση. Αν συνυπολογίσουμε τώρα ότι η ανακαίνιση μιας κατοικίας είναι μια πολύ πιο σύνθετη και δαπανηρή διαδικασία από την αγορά ενός μόνο προϊόντος, βλέπουμε ότι ο υπολογισμός του κόστους ενός έργου ανακαίνισης, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν το κόστος της ανακαίνισης ενός χώρου:

  • Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι το είδος και το πλήθος των εργασιών που επιθυμούμε να κάνουμε, σε συνδυασμό φυσικά με το μέγεθος του ακινήτου μας, δηλαδή μέχρι ποιο βαθμό θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ακίνητό μας. Είναι προφανές ότι όσο περισσότερες οι εργασίες και το εμβαδόν του χώρου μας, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος.
  • Δεύτερος και ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα των υλικών και των εξαρτημάτων που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε και να εγκαταστήσουμε. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το κόστος μια ανακαίνισης μπορεί να αυξηθεί ακόμα και πάνω από 50%, ανάλογα με το επίπεδο της ποιότητας των υλικών που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Παράγοντες όπως το είδος των εξωτερικών κουφωμάτων (τύπος προφίλ, επίπεδο θερμομόνωσης, αριθμός τζαμιών κλπ), το είδος των πλακιδίων δαπέδου (διαστάσεις, υλικό κατασκευής, ποιότητα φινιρίσματος), το είδος των υλικών επιπλοποιίας  (ποιότητα ξύλου, μηχανισμοί), η ποιότητα των ειδών υγιεινής και των ηλεκτρικών συσκευών είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν κατακόρυφα το συνολικό κόστος του έργου μας. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το είδος κάποιων υλικών επιφέρει και την αντίστοιχη αύξηση στο κόστος τοποθέτησής τους καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος ή υψηλότερο επίπεδο εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, η εργασία τοποθέτησης πλακιδίων διάστασης 60x120cm είναι κατά 20-30% ακριβότερη σε σχέση με την εργασία που απαιτείται για την τοποθέτηση πλακιδίων διάστασης 45x45cm.
  • Τρίτος παράγοντας είναι η υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου μας. Η υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντας, αρκεί φυσικά να εκτιμηθεί σωστά από κάποιον έμπειρο μηχανικό. Πέραν των εργασιών που επιθυμούμε να κάνουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τόσο τις τυχόν πρόσθετες εργασίες που θα απαιτηθούν για την σωστή εκτέλεση του έργου, αλλά και τις μελλοντικές αστοχίες που μπορεί να προκύψουν αν δεν εντοπιστούν και διορθωθούν υφιστάμενα προβλήματα του ακινήτου.
  • Τέταρτος παράγοντας είναι η θέση του ακινήτου μας και η μορφολογία της περιοχής.  Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η περιοχή του ακινήτου, ο όροφος, η πρόσβαση, ακόμα και οι θέσεις πάρκινγκ παίζουν το ρόλο τους στην σωστή κοστολόγηση ενός έργου. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχουν εκτιμηθεί και αυτοί οι παράγοντες, είναι πολύ πιθανόν να βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσκολίες και πρόσθετα κοστολόγια που δεν είχατε αρχικά προϋπολογίσει. Η εμπειρία μας ως κατασκευαστές έχει δείξει ότι η θέση του ακινήτου και η μορφολογία της περιοχής μπορούν να αυξήσουν το κοστολόγιο μιας ανακαίνισης ακόμα και κατά 10-15% σε σχέση με τον αρχικό συνολικό προϋπολογισμό.

Από όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί, ότι η κοστολόγηση ενός έργου ανακαίνισης είναι μια σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες με δεδομένο πάντα ότι επιθυμούμε αφενός να έχουμε ένα ποιοτικό και όμορφο αποτέλεσμα και αφετέρου τα χρήματα που θα ξοδέψουμε να είναι όσα είχαμε αρχικά προϋπολογίσει. Φυσικά, εφόσον υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση μπορείτε να προσπαθήσετε και μόνοι σας να προσεγγίσετε (όσο το δυνατόν καλύτερα) τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου σας! Διαφορετικά, μπορούμε να το κάνουμε εμείς για εσάς και μάλιστα δωρεάν!

Μπορώ να οργανώσω μόνος μου την ανακαίνιση του χώρου μου

Η ιδέα της ανακαίνισης του ακινήτου μας, ειδικά όταν πρόκειται για το χώρο που ζούμε, είναι μια διαδικασία που μας γεμίζει με ενθουσιασμό και όνειρα! Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται τόσο ο προσωπικός μας κόπος και χρόνος όσο φυσικά και χρήματα, η ευχαρίστηση που θα νιώσουμε μόλις μπούμε στο “νέο” μας σπίτι μας αποζημιώνει και με το παραπάνω!

“Θα μπορούσα να οργανώσω μόνος την ανακαίνιση της κατοικίας μου?” , θα αναρωτηθεί κάποιος.

Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ! Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μόνοι σας με την ανακαίνιση του χώρου σας, σας προτείνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτό το άρθρο, καθώς οι δυσκολίες και οι παγίδες σε αυτό το εγχείρημα είναι πολλές, ενώ μπορείτε να δείτε περισσότερα και στον ειδικό Οδηγό Ανακαίνισης που έχουμε ετοιμάσει για εσάς.

Με γνώμονα πάντα ότι θέλουμε να επιτύχουμε ένα όμορφο και ποιοτικό αποτέλεσμα, πάμε να δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να έχετε κατά νου, εφόσον αποφασίσετε να ασχοληθείτε μόνοι σας με την οργάνωση της ανακαίνισης σας:

  • Θα χρειαστεί να αφιερώσετε πραγματικά πολύ χρόνο. Τα συνεργεία απαιτούν συντονισμό, καθώς και κάποιον να τους δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και να επιβλέπει τα λάθη ή της παραλείψεις τους. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να είστε εσείς αυτός που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, προετοιμαστείτε να περάσετε τις περισσότερες πρωινές σας ώρες στο σπίτι.  Εφόσον εργάζεστε ή δεν μπορείτε να είστε παρόντες την ώρα των εργασιών, θεωρούμε απαραίτητο να αναθέσετε σε κάποιον το κομμάτι του συντονισμού και της επίβλεψης.
  • Θα χρειαστεί να μάθετε τη “γλώσσα” των μαστόρων. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να μάθετε ορισμένους τεχνικούς όρους για να μπορείτε να συνενοηθείτε εύκολα με τους τεχνίτες, ενώ θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάθε είδους δικαιολογία, αναβλητικότητα ή καθυστέρηση των μαστόρων, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση αρκετούς ιδιοκτήτες.
  • Θα χρειαστεί να κάνετε εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Στην αγορά σήμερα οι επιλογές είναι αμέτρητες, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως όλα τα υλικά που κυκλοφορούν είναι όσο ποιοτικά θα θέλαμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας. Θα χρειαστεί επομένως να αφιερώσετε χρόνο ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή σε υλικά όπως πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικό υλικό, χρώματα και πολλά άλλα.
  • Θα χρειαστεί να διασφαλίσετε τους χρόνους παράδοσης των υλικών. Κάποια υλικά θα τα βρείτε ετοιμοπαράδοτα, ενώ για άλλα μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμα και πάνω από 30 ημέρες. Το να παραγγείλετε εγκαίρως όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας είναι μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία, αφενός γιατί οι τεχνίτες θα χρειαστούν εγκαίρως τα υλικά για να δουλέψουν και αφετέρου γιατί τυχόν λάθη και καθυστερήσεις επιβαρύνουν αυξητικά τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.
  • Θα χρειαστεί να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε την σειρά όλων των εργασιών ή τον χρόνο που απαιτείται για κάθε εργασία, ένα γενικό χρονοδιάγραμμα θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε καλύτερα τις επισκέψεις των συνεργείων και την παραγγελία των υλικών. Η μη ύπαρξη ακόμα και ενός στοιχειώδους χρονοδιαγράμματος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διπλασιασμό του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης του έργου.
  • Θα χρειαστεί να φτιάξετε έναν αναλυτικό προϋπολογισμό του έργου. Αφήσαμε για το τέλος το πιο σημαντικό, ίσως και το πιο συνηθισμένο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ασχοληθούν μόνοι τους με την ανακαίνιση του χώρου τους, καθώς καταλήγουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχαν αρχικά υπολογίσει. Για να διασφαλίσουμε ότι τελικό μας κόστος θα έχει την μικρότερη δυνατή απόκλιση σε σχέση με τον αρχικό μας προϋπολογισμό, θα χρειαστεί να καταγράψουμε αναλυτικά κάθε μικρή ή μεγάλη εργασία που θα απαιτηθεί, ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουμε και για όλα τα υλικά και εξαρτήματα που θα χρειαστούμε. Φυσικά, για να καταφέρετε να καταγράψετε πραγματικά όλες τις εργασίες (ακόμα και τις “κρυφές”) και όλα τα υλικά απαιτείται γνώση και εμπειρία, για αυτό προτείνουμε να αναθέσετε το συγκεκριμένο κομμάτι σε κάποιον έμπειρο μηχανικό ή να ζητήσετε μια αναλυτική προσφορά από μια εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να οργανώσετε μόνοι σας την ανακαίνιση του χώρου σας, εμείς έχουμε ετοιμάσει για εσάς έναν αναλυτικό Οδηγό Ανακαίνισης που θα σας βοηθήσει βήμα βήμα να ολοκληρώσετε με ασφάλεια το έργο σας.

Αν πάλι σας προβληματίσαμε και σκέφτεστε ότι θα ήταν καλύτερο για εσάς να αναθέσετε σε κάποιον άλλον το δύσκολο αυτό έργο, τότε θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας δώσουμε μια δωρεάν προσφορά για το έργο σας!

Γιατί να αναθέσω το ακίνητο μου στη SYNARMOGI

Η ιδέα ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την ανακαίνιση του σπιτιού μας, μας γεμίζει με ενθουσιασμό και ευχάριστη διάθεση. Κάνουμε σκέψεις, όνειρα, θέλουμε να ασχοληθούμε με κάθε τι μικρό ή μεγάλο που θα κάνουμε στο σπίτι μας! Εμείς λέμε ότι αν θέλετε να ευχαριστηθείτε πραγματικά την διαδικασία της ανακαίνισης του χώρου σας αλλά και να διασφαλίσετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που ονειρεύεστε, αξίζει να αναθέσετε σε μια εξειδικευμένη εταιρεία την ολοκλήρωση του έργου σας.

Η SYNARMOGI είναι μια κατασκευαστική εταιρεία, εξειδικευμένη σε έργα οικιστικού περιεχομένου όπως είναι οι ανακαινίσεις κτιρίων και κατοικιών. Με οδηγό την πλούσια πείρα μας, το έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό μας και τους καταρτισμένους μηχανικούς μας, είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψουμε ακόμα και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις του έργου σας.

Η συνεργασία σας με την SYNARMOGI θα σας προσφέρει ορισμένα ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με την περίπτωση που αναλαμβάνατε μόνοι σας την οργάνωση του έργου σας. Αξίζει να αναθέσετε το έργο σας στη SYNARMOGI γιατί:

  • Θα εξοικονομήσετε χρήματα. Η συνεργασία με μια εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία θα συμβάλλει στο να μειώσετε το συνολικό κόστος του έργου σας σε σχέση με την περίπτωση που αναλαμβάνατε να κάνετε μόνοι σας όλες τις οικονομικές συμφωνίες με τους τεχνίτες που θα εργαστούν στο έργο. Το γεγονός ότι σήμερα η SYNARMOGI απασχολεί ως μόνιμο προσωπικό τεχνίτες των βασικότερων ειδικοτήτων μας δίνει ασύγκριτο πλεονέκτημα στο να κρατάμε το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι μόνιμες στρατηγικές συνεργασίες μας με τους κορυφαίους προμηθευτές δομικών υλικών, πλακιδίων, κουφωμάτων, ειδών υγιεινής κλπ σε συνδυασμό με το πλούσιο δίκτυο συνεργατών μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές θα που παίρνατε αν πραγματοποιούσατε μόνοι σας την έρευνα αγοράς.
  • Θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο. Στην περίπτωση που αποφασίζατε να οργανώσετε μόνοι σας την ανακαίνιση του ακινήτου σας, δε θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι θα χρειαστεί να αφιερώνετε σχεδόν όλο το διαθέσιμο χρόνος σας για την σωστή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Θα χρειαστεί να κάνετε τα πρώτα ραντεβού με κάθε ξεχωριστό συνεργείο για να συλλέξετε προσφορές, θα χρειαστεί να αφιερώσετε τα πρωινά σας ώστε να είστε παρόντες την ώρα που δουλεύουν τα συνεργεία, ενώ σίγουρα θα ξοδέψετε πολλά από τα απογεύματά σας ώστε να κάνετε μια σωστή έρευνα αγορά των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε και θα τοποθετήσετε. Εν ολίγοις, θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο. Στην περίπτωση τώρα που αποφασίσετε να αναθέσετε σε εμάς την εκτέλεση του έργου σας, θα αναλάβουμε για εσάς την διεκπεραίωση και εκτέλεση όλων αυτών των απαραίτητων ενεργειών. Έτσι,  θα αναλάβουμε για εσάς το δύσκολο για πολλούς κομμάτι του συντονισμό και της συνεννόησης με τα συνεργεία, ενώ η παρουσία σας στο έργο θα είναι καθαρά επικουρική, όποτε εσείς θέλετε, χωρίς να έχετε άγχος αν ο κάθε τεχνίτης έχει τα απαραίτητα υλικά ή ξέρει κάθε μέρα τι πρέπει να κάνει. Παράλληλα, θα έχετε την άνεση να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο σε άλλα πράγματα, όπως η επιλογή των πλακιδίων, των ειδών υγιεινής, του σχεδιασμού των επίπλων και άλλα πολλά χωρίς να σας βαραίνει το άγχος των παραγγελιών και των παραλαβών τους. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο χρόνος είναι χρήμα, οπότε εξοικονομώντας τον προσωπικό σας χρόνο σίγουρα εξοικονομείτε και τα προσωπικά σας χρήματα.
  • Θα έχετε δίπλα σας έναν έμπειρο μηχανικό ως σύμβουλο έργου. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσες δυσκολίες και αγωνίες κρύβει για τον ιδιοκτήτη η διαδικασία ανακαίνισης του χώρου του. Για το λόγο αυτό φροντίσαμε οι άριστα καταρτισμένοι μηχανικοί μας να είναι δίπλα σας από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την τελική παράδοση του έργου, για να λύσουν οποιαδήποτε απορία και να συμβάλλουν στην εξεύρεση των καλύτερων λύσεων σε κάθε πρόβλημα. Οι αρχιτέκτονές μας θα είναι δίπλα σας από την φάση του αρχικού σχεδιασμού του έργου, ώστε να αναλύσουν τις ανάγκες σας και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις στον σχεδιασμό και τη διάταξη των χώρων, ενώ θα παραμένουν στη διάθεσή σας σε όλη τη διάρκεια του έργου για να σας προτείνουν νέες ιδέες και να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα καταλληλότερα υλικά και χρώματα για το έργο σας. Από την πρώτη αυτοψία μέχρι και το τέλος του έργου θα έχετε δίπλα σας τους επιβλέποντες πολιτικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό του έργου, αρμόδιους για τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες αντίστοιχα. Οι μηχανικοί επί τω έργω, θα αναλάβουν για εσάς την επίβλεψη των εργασιών, τον συντονισμό των συνεργείων, την ολοκλήρωση όλων των παραγγελιών, καθώς και το να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι λεπτομέρειες που έχουμε συμφωνήσει!
  • Θα διασφαλίσετε την ποιότητα του έργου σας. Με την SYNARMOGI η ποιότητα του έργου σας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και διασφαλισμένη. Το εξειδικευμένο μόνιμο τεχνικό προσωπικό μας, η καθημερινή επίβλεψη των έμπειρων μηχανικών μας και το πλούσιο δίκτυο συνεργατών μας διασφαλίζουν ότι το έργο σας θα διατηρεί την μέγιστη δυνατή ποιότητα τόσο των εκτελούμενων εργασίων όσο και των χρησιμοποιούμενων υλικών.
  • Θα εξασφαλίσετε το τελικό συνολικό κόστος του έργου σας.  Με τη SYNARMOGI είστε ήσυχοι ότι το τελικό κόστος του έργου σας, θα είναι όσο ακριβώς συμφωνήθηκε όταν σας παραδώσαμε την πρώτη προσφορά μας, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η πλούσια εμπειρία μας μας καθιστά ικανούς να προβλέψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και τις όποιες πρόσθετες “υποστηρικτικές” εργασίες απαιτηθούν, από την φάση της πρώτης αυτοψίας μας στο ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα έχετε να ανησυχείτε για πρόσθετα κοστολόγια, για εργασίες που δεν υπολογίστηκαν ή για άλλα απρόβλεπτα έξοδα.  Η τεχνική και οικονομική προσφορά που θα παραλάβετε, θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν καθώς και όλα τα υλικά και μικροϋλικά που θα χρειαστούν για την άρτια ολοκλήρωση του έργου. Το ιδιωτικό συμφωνητικό που θα συνάψουμε, θα περιγράφει αναλυτικά όλα τα παραπάνω και θα διασφαλίζει ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες που συμφωνήσαμε στην τιμή που συμφωνήσαμε!
  • Θα εξασφαλίσετε το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών.  Η εξειδίκευσή μας σε θέματα διαχείρισης οικοδομικών έργων καθώς και οι σύγχρονες μέθοδοι οργάνωσης των κατασκευών που έχουμε εξελίξει στη SYNARMOGI, διασφαλίζουν ότι θα παραλάβετε το έργο σας στο συμφωνημένο χρονικό διάστημα ή και νωρίτερα από αυτό! Με την παράδοση της προσφοράς μας, θα παραλάβετε και το αντίστοιχο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο και θα μπορείτε να συμβουλεύεστε οποιαδήποτε στιγμή με σκοπό να ελέγχετε την πρόοδο των εργασιών μας.
  • Θα νιώθετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των εργασιών και για αρκετό χρόνο μετά από αυτές. Στη SYNARMOGI γνωρίζουμε ότι μια ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί μια μικρή ή μεγάλη επένδυση χρημάτων και όταν κάποιος αποφασίζει να επενδύσει ένα χρηματικό ποσό θέλει να νιώθει όσο πιο ασφαλής μπορεί. Για το λόγο αυτό η SYNARMOGI συμπεριλαμβάνει στην τιμή και προσφέρει στους πελάτες της:
    1. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του έργου έναντι ατυχημάτων, ζημίων τρίτων και αστικής ευθύνης για όλη τη διάρκεια των εργασιών.
    2. Κάλυψη των υποχρεώσεων του εργοδότη έναντι του ΕΦΚΑ για την ασφάλιση του εργατοτεχνικού προσωπικού.
    3. Εγγύηση καλής εκτέλεσης των εργασίων έως 12 μήνες, καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων έως 24 μήνες και καλής κατάστασης και λειτουργίας των υλικών έως 48 μήνες.

Οδηγός Ανακαίνισης 2020

Construction-Brochure-Sample

Έχουμε ετοιμάσει για εσάς τον πιο πλήρη Οδηγό Ανακαίνισης κατοικιών. Στον Οδηγό Ανακαίνισης θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την διαδικασία ανακαίνισης καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την σειρά των εργασιών βήμα-βήμα.

Service-Brochure.PDF