Πως θα οργανώσω μόνος μου την ανακαίνιση του χώρου μου?

Η ιδέα της ανακαίνισης του ακινήτου μας, ειδικά όταν πρόκειται για το χώρο που ζούμε, είναι μια διαδικασία που μας γεμίζει με ενθουσιασμό και όνειρα! Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται τόσο ο προσωπικός μας κόπος και χρόνος όσο φυσικά και χρήματα, η ευχαρίστηση που θα νιώσουμε μόλις μπούμε στο “νέο” μας σπίτι μας αποζημιώνει και με το παραπάνω!

“Θα μπορούσα να οργανώσω μόνος την ανακαίνιση της κατοικίας μου?” , θα αναρωτηθεί κάποιος.

Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ! Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μόνοι σας με την ανακαίνιση του χώρου σας, σας προτείνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτό το άρθρο, καθώς οι δυσκολίες και οι παγίδες σε αυτό το εγχείρημα είναι πολλές, ενώ μπορείτε να δείτε περισσότερα και στον ειδικό Οδηγό Ανακαίνισης που έχουμε ετοιμάσει για εσάς.

Με γνώμονα πάντα ότι θέλουμε να επιτύχουμε ένα όμορφο και ποιοτικό αποτέλεσμα, πάμε να δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να έχετε κατά νου, εφόσον αποφασίσετε να ασχοληθείτε μόνοι σας με την οργάνωση της ανακαίνισης σας:

  • Θα χρειαστεί να αφιερώσετε πραγματικά πολύ χρόνο. Τα συνεργεία απαιτούν συντονισμό, καθώς και κάποιον να τους δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και να επιβλέπει τα λάθη ή της παραλείψεις τους. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να είστε εσείς αυτός που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, προετοιμαστείτε να περάσετε τις περισσότερες πρωινές σας ώρες στο σπίτι.  Εφόσον εργάζεστε ή δεν μπορείτε να είστε παρόντες την ώρα των εργασιών, θεωρούμε απαραίτητο να αναθέσετε σε κάποιον το κομμάτι του συντονισμού και της επίβλεψης.
  • Θα χρειαστεί να μάθετε τη “γλώσσα” των μαστόρων. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να μάθετε ορισμένους τεχνικούς όρους για να μπορείτε να συνενοηθείτε εύκολα με τους τεχνίτες, ενώ θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάθε είδους δικαιολογία, αναβλητικότητα ή καθυστέρηση των μαστόρων, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση αρκετούς ιδιοκτήτες.
  • Θα χρειαστεί να κάνετε εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Στην αγορά σήμερα οι επιλογές είναι αμέτρητες, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως όλα τα υλικά που κυκλοφορούν είναι όσο ποιοτικά θα θέλαμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας. Θα χρειαστεί επομένως να αφιερώσετε χρόνο ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή σε υλικά όπως πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικό υλικό, χρώματα και πολλά άλλα.
  • Θα χρειαστεί να διασφαλίσετε τους χρόνους παράδοσης των υλικών. Κάποια υλικά θα τα βρείτε ετοιμοπαράδοτα, ενώ για άλλα μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμα και πάνω από 30 ημέρες. Το να παραγγείλετε εγκαίρως όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας είναι μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία, αφενός γιατί οι τεχνίτες θα χρειαστούν εγκαίρως τα υλικά για να δουλέψουν και αφετέρου γιατί τυχόν λάθη και καθυστερήσεις επιβαρύνουν αυξητικά τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.
  • Θα χρειαστεί να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε την σειρά όλων των εργασιών ή τον χρόνο που απαιτείται για κάθε εργασία, ένα γενικό χρονοδιάγραμμα θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε καλύτερα τις επισκέψεις των συνεργείων και την παραγγελία των υλικών. Η μη ύπαρξη ακόμα και ενός στοιχειώδους χρονοδιαγράμματος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διπλασιασμό του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης του έργου.
  • Θα χρειαστεί να φτιάξετε έναν αναλυτικό προϋπολογισμό του έργου. Αφήσαμε για το τέλος το πιο σημαντικό, ίσως και το πιο συνηθισμένο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ασχοληθούν μόνοι τους με την ανακαίνιση του χώρου τους, καθώς καταλήγουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχαν αρχικά υπολογίσει. Για να διασφαλίσουμε ότι τελικό μας κόστος θα έχει την μικρότερη δυνατή απόκλιση σε σχέση με τον αρχικό μας προϋπολογισμό, θα χρειαστεί να καταγράψουμε αναλυτικά κάθε μικρή ή μεγάλη εργασία που θα απαιτηθεί, ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουμε και για όλα τα υλικά και εξαρτήματα που θα χρειαστούμε. Φυσικά, για να καταφέρετε να καταγράψετε πραγματικά όλες τις εργασίες (ακόμα και τις “κρυφές”) και όλα τα υλικά απαιτείται γνώση και εμπειρία, για αυτό προτείνουμε να αναθέσετε το συγκεκριμένο κομμάτι σε κάποιον έμπειρο μηχανικό ή να ζητήσετε μια αναλυτική προσφορά από μια εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να οργανώσετε μόνοι σας την ανακαίνιση του χώρου σας, εμείς έχουμε ετοιμάσει για εσάς έναν αναλυτικό Οδηγό Ανακαίνισης που θα σας βοηθήσει βήμα βήμα να ολοκληρώσετε με ασφάλεια το έργο σας.

Αν πάλι σας προβληματίσαμε και σκέφτεστε ότι θα ήταν καλύτερο για εσάς να αναθέσετε σε κάποιον άλλον το δύσκολο αυτό έργο, τότε θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας δώσουμε μια δωρεάν προσφορά για το έργο σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *